29 marca 2011 - 15

Kurczak w trzech musztardach

Thumbnail

Przepis na kurczaka w musztardzie znalazłem na kfd.pl bardzo dawno temu.  Połączenie musztardy stołowej ze smażonym kurczakiem wydawało mi się wybuchową mieszanką i nigdy go nie przyrządziłem. Ponieważ miałem ostatnio w planie sporo ćwiczeń siłowych musiałem doładować się naturalnym białkiem i zdrowymi węglowodanami. Wybór padł na zapomniany przepis, który o dziwo okazał się bardzo udaną kompozycją smakową. W przeciwieństwie do propozycji z kfd.pl wykorzystałem trzy rodzaje musztardy: Dijon, Sarepską i z gorczycą.

Składniki

  • Dwie piersi z kurczaka
  • Woreczek (125 g) ryżu brązowego
  • Warzywa
  • Musztarda (różne rodzaje)

Przygotowanie

W misce mieszamy dwie łyżki musztardy z Dijon, dwie łyżki musztardy Sarepskiej i dwie łyżki musztardy z gorczycą. Oczywiście im mniejsza porcja tym mniej musztardy. Dodajemy przyprawę do grilla. Do miski z musztardą wrzucamy dwie duże piersi kurczaka pokrojone w drobną kostkę. Mieszamy i odstawiamy na 20 minut aby mięso przeszło zaprawą. Całość wrzucamy na patelnię i smażymy bez tłuszczu na średnim ogniu. Podajemy z dowolnymi warzywami i brązowym ryżem ryżem.

Dlaczego ryż brązowy a nie biały? Ponieważ ma więcej błonnika i dłużej się wchłania dzięki czemu dostarczamy organizmowi glikogen na raty. Radzę też uważać z ilością musztardy, ponieważ jest ona bardzo wysokokaloryczna.

Smacznego! 🙂

Wartości odżywcze wykorzystanych produktów dla 100 g

Wartość
energetyczna
Białko Tłuszcz Węglowodany
Kurczak 100 21.5 1.3 0
Ryż brązowy 111 2.6 0.9 23
Sałata 13 1.4 1.1 0.2
Musztarda 162 5.7 6.4 20.3

Mateusz

Przygodę z bieganiem zacząłem blisko 10 lat temu bo w 2006 roku. Od tego czasu również prowadzę bloga. Ukończyłem dwa maratony, dychę biegałem w 40 minut, potem miałem poważną kontuzję i teraz po raz kolejny wracam do sportu.

Udostępnij wpis w social media

Skomentuj wpis
  • hankaskakanka

    Pewnie, że brązowy ryż lepszy od białego. Ma niższy indeks glikemiczny 🙂 Ładne zdjęcie – apetyczne!

    • Ciekawe jak się ma do nich ryż trójkolorowy, muszę sprawdzić w sklepie dzisiaj 🙂

  • Dżejkob

    Tyle musztardy do musi gębę wykręcać. A musztarda nie zmienia smaku po smażeniu?

    • No właśnie stała się mniej ostra 🙂

  • Bardzo fajne danie – oceniam jako smakosz jak i biegacz 🙂 Pozdrawiam!

  • Cześć Kuba, chyba pierwszy raz widzę Twój komentarz na blogu, witam serdecznie i zapraszam ponownie 🙂

    Staram się robić jak najbardziej proste dania, nazywam je kawalerskimi, czyli takimi, które może zrobić każdy facet.

    Widzę, że prowadzisz fajnego bloga z przepisami. Po pierwszych 5 minutach przeglądania już wiem, że wezmę od Ciebie kilka przepisów 🙂

    • Mateusz, proszę bardzo – częstuj się. Znajdziesz u mnie sporo dań dla biegaczy, bo strasznie lubię makarony 🙂 Właśnie zabieram się za przygotowanie Twojego kurczaka w musztardzie, o czym z pewnością na blogu wspomnę.
      Jedna uwaga – nie powielaj tej bzdury, którzy czasem piszą. Nie ma czegoś takiego jak ryż paraboliczny! Ten „parabolizm” wynika z błędu w tłumaczeniu słowa „parboiled”. Ryż parzony i tyle 🙂

      • A spoko, nie wiedziałem o tym 🙂

        Makaron na pewno w przyszłym tygodniu będę robił przed biegiem treningowym na 15 km, pożyczę od Ciebie jakiś przepis 🙂

  • Paweł Czyżkowski

    Nienawidzę ryżu brązowego 🙂
    Za to polecam paraboliczny, ma równie dobre parametry, dobrze smakuje i na dodatek się nie klei.

    • Taki ryż jest dostępny w normalnych supermarketach?

  • Paweł Czyżkowski

    Nawet w mniejszych sklepach, to popularny produkt.

  • Dzięki za podzielenie się przepisem. Wygląda smakowicie, na pewno spróbuję.

    • Dzięki, cała przyjemność po mojej stronie 🙂 Mam tylko problem co w następnym tygodniu opisać, chyba ten przepis z kuchni meksykańskiej od 1.000 przebadam.

  • Johnny

    Lepiej, żeby było to coś dobrego, bo jestem głodny 😛

  • Co do ryżu, to wiadome, że brązowy jest lepszy niż biały. Polecamy także ryż basmati, tajski ryż czerwony i ryż dziki, smaczne odmiany i bardziej wartościowe od zwykłego białego. Ciekawy przepis, sam blog także bardzo ciekawy, zapraszmy także do nas.